CNP staff restaurant, Paris | 2002-04


program
interior design of the staff restaurant at CNP Assurances
client CNP Assurances
architects and engineers TERRENEUVE architects, project architects : Emmanuelle Garcia (design and construction phase) and Dorothée Nourisson (competition); C. Ripeau, construction economists; Light Cibles, lighting engineers; Peutz & Associés, sound technicians; Margaret Gray, graphic designer
surface 1 800 m², 1 550 meals a day
work costs € 1,6M BT
timeline competition 2002, delivery 2004

For the conversion of this former department store located within the Montparnasse train station complex in Paris to the CNP staff restaurant, the interior design scheme aims for fluidity in the circulation areas, efficient identification of the restaurant’s sections and a bright, fresh and light atmosphere overall. Variations in lighting, materials, flooring and ceiling heights facilitate the identification of the different elements without isolating them. Given the two major constraints – low floor-to-ceiling height and the lack of natural lighting – particular effort was made on the lighting and the volumetric conception of the suspended ceilings and execution of these aspects was extremely detailed. The specific furnishings and the various shelving for the technical equipment were also custom designed and manufactured.